2014. augusztus 3., vasárnap

Hátborzongató horror sztori a negyvenes évekből

A megrögzött magzatelhajtó orvost kétévi börtönre ítélték

Néhány éve Moskovics Zsigmond orvos Debrecenben orvosbarátja lakásán tiltott műtétet végzett egy leányon, az operáció órákon át tartott s végül is a szerencsétlen fiatal lány a műtőasztalon halt meg. A haláleset miatt tiltott műtét címén eljárás indult Moskovics ellen. Ennek során kiderült, hogy a leányt 150 gramm éterrel elaltatták ugyan, de a hozzá nem értő kézzel végzett operáció olyan hosszú ideig tartott, hogy az altatás rövidnek bizonyult és a leány felébredt.

Moskovics erre a szomszédos gyógyszertárból újabb 150 gramm étert hozott, ismét elaltatta a lányt és tovább folytatta az operációt, amelynek folyamán a leány belsőrészeiből tévesen és hibásan belet és testrészeket eltávolított. Amikor Moskovics látta, hogy a szerencsétlen teremtés kiszenvedett, barátjával együtt egy szőnyegbe göngyölte és autótaxin elvitte az egyik rokonához, hogy valamiképpen megmentsék a helyzetet, de rövidesen kiderült, mi történt.

A bíróság Moskovicsot annakidején gondatlan emberölés miatt 10 hónapi fogházra ítélte. Az ítéleti tábla és a kúria is helybenhagyta. Ezenkívül egyévi időtartamra eltiltották az orvosi gyakorlattól is.

Moskovics büntetésének kitöltése után Budapestre jött és itt újabb orvosi gyakorlatot kezdett, az egy év elteltével pedig ismét mint képesített orvos működött. Nemrég magzatelhajtás miatt feljelentés történt ellene. Az orvos Sós álnéven bujkált.

Újabb tiltott műtét ügyét a büntetőtörvényszék Szűcs Gábor László tanácsa ma zárt tárgyaláson foglalkozott a bűnperrel, csupán az ítéletet hirdette ki a nyilvánosság előtt. Harmath János ügyészségi alelnök vádbeszéde utána bíróság Moskovicsot bűnösnek mondta ki a vád szerinti bűncselekményekben és ezért kétévi börtönre, ötévi hivatali és politikai jogvesztésre ítélte, egyben fenntartotta letartóztatását.

(1942. november 20. - Magyarország)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése