2014. június 29., vasárnap

Divatos hetvenes évek

Lendület, Kényelem


Az utóbbi években a divatos öltözködés legfőbb jellegzetessége a könnyedségre való törekvés. Könnyedek az anyagok, a színek és a formák is. A színek feltűnés nélkül, harmonikusan illeszkednek viselőjükhöz és a környezethez, a ruhaanyagok hajlékonyak, lágy esésűek.
Az idei divat jellemzője, hogy lendületes, kényelmes – hallottuk az Ifjúsági Divatbizottság sajtóbemutatóján, melyet a Telefongyár KISZ-klubjában rendeztek meg.

A bemutató „csak fiataloknak” szólt, ízelítőt adva a jelenlegi kereskedelmi kínálatból. Természetesen a tanuló és a dolgozó ifjúság kedvéhez és pénztárcájához válogatva, kissé az ifjúsággal egyetértésben is, hisz már IDB- pályázatokon részt vett és az ifjúság által megszavazott, elkészített és kapható modelleket is bemutattak.

Az általános mindennapi öltözködés sportos, így szolgálja legjobban viselőjének életmódját. A „sportosság” fogalma egyszerű szabásvonalakat, kényelmes formákat és egyben egyszerű, áttekinthető összeállításokat is jelent, amelyeket reggeltől estig lehet viselni. Erre legjobb példa az NDK-importból származó bordürös szövetből készült poncsó és lemberdzsek volt. A ruhadarabok közül népszerűségben a szoknya vezet. Ez adja meg az idei téli divat jellegét. Lehet egyenes vonalú, rakásokkal, hajtásokkal bővített, lehet kockás vagy virágmintás anyagból, húzott, fodros és akkor kissé romantikussá hangolja a hozzá viselt legsportosabb felsőrészt is. A szoknyák hossza a térd és a vádli közepe között mozog. A szoknya sikerének titka, hogy változatosan lehet viselni. Alkalmat ad az egyéniség kihangsúlyozására, mert minden nő más-más összeállításban viselheti, különböző blúzokkal, mellénnyel, pulóverrel, rövid sportkabáttal, lemberdzsekkel, színes harisnyával, csizmával.

A klasszikus stílusú öltözködés a fiatalok között is közkedvelt. A lányok egész nyáron szívesen jártak szoknya-blúz-blézer összeállításban, vagy ingruha fölé viselték a blézert.
Ez a klasszikus öltözék a téli divatban is megmarad és éppolyan kedvelt lesz nappali és úgynevezett délutáni változatban is, csak könnyed, bővonalú kabát is kerül a blézer fölé.

A klasszikus öltözködést kedvelő fiatalemberek részére könnyed kidolgozású, nyújtott vonalú, egyenes szárú nadrággal készült apró mintás öltönyöket láttunk, melyeket inggel, nyakkendővel és V-vágású pulóverrel illik viselni.
A férfifelöltők között volt raglán ujjú és trencskó, és sok rövid sportkabát – shetland-ből, lódenből.
A sportos öltözékeket kötött sapkák és sálak egészítették ki. A táskák között sok a vadásztáska jellegű és gyakori a kétféle anyagból kombinált is.





Gyulai Irén

Magyar Ifjúság – 1978. december 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése